Servicevoorwaarden
Inhoud
Artikel 1 - Definities
Artikel 2 - Identiteit van de Ondernemer
Artikel 3 - Toepasselijkheid
Artikel 4 - Het aanbod
Artikel 5 - De overeenkomst
Artikel 6 - Herroepingsrecht
Artikel 7 - Verplichtingen van de Consument tijdens de bedenktijd
Artikel 8 - Uitoefening van het herroepingsrecht door de Consument en de kosten
Artikel 9 - Verplichtingen van de Ondernemer bij herroeping
Artikel 10 - Uitsluiting van het herroepingsrecht
Artikel 11 - De prijs
Artikel 12 - Nakoming van de overeenkomst en extra garantie
Artikel 13 - Levering en uitvoering
Artikel 14 - Doorlopende overeenkomsten: duur, opzegging en verlenging
Artikel 15 - Betaling
Artikel 16 - Klachtenprocedure
Artikel 17 - Geschillen
Artikel 18 - Aanvullende bepalingen of afwijkingen
Artikel 1 – Definities
In deze Algemene Voorwaarden hebben de onderstaande termen de volgende betekenissen:
-
Aanvullende overeenkomst: Een overeenkomst waarbij de Consument producten, digitale inhoud en/of diensten verkrijgt in verband met een overeenkomst op afstand, waarbij deze producten, inhoud en/of diensten geleverd worden door de Ondernemer of een derde partij met wie de Ondernemer een overeenkomst heeft.
-
Bedenktijd: De termijn waarin de Consument het recht heeft om de overeenkomst te herroepen.
-
Consument: Een natuurlijke persoon die handelt voor privédoeleinden, zonder verband met commerciële, handels-, ambachtelijke of professionele activiteiten.
-
Dag: Een kalenderdag.
-
Digitale inhoud: Gegevens die in digitale vorm zijn geproduceerd en geleverd.
-
Duurovereenkomst: Een overeenkomst waarbij goederen, diensten en/of digitale inhoud over een bepaalde periode worden geleverd.
-
Duurzame gegevensdrager: Elk medium, inclusief e-mail, waarmee de Consument of de Ondernemer informatie kan opslaan op een manier die het mogelijk maakt deze informatie gedurende een bepaalde periode te raadplegen of te gebruiken, en waarbij ongewijzigde reproductie mogelijk is.
-
Herroepingsrecht: Het recht van de Consument om een overeenkomst op afstand binnen de bedenktijd te annuleren.
-
Ondernemer: De natuurlijke of rechtspersoon die lid is van Stichting Webshop Keurmerk en die producten, (toegang tot) digitale inhoud en/of diensten op afstand aan Consumenten aanbiedt.
-
Overeenkomst op afstand: Een overeenkomst die tussen de Ondernemer en de Consument wordt gesloten via een georganiseerd systeem voor verkoop op afstand van producten, digitale inhoud en/of diensten, waarbij gebruik wordt gemaakt van één of meer communicatietechnieken op afstand tot het moment van sluiten van de overeenkomst.
-
Standaardformulier voor herroeping: Het Europese standaardformulier voor herroeping, zoals opgenomen in Bijlage 1.
-
Technologie voor communicatie op afstand: Elk middel dat wordt gebruikt om een overeenkomst te sluiten, zonder dat de Consument en de Ondernemer zich op hetzelfde moment op dezelfde plaats bevinden.
Artikel 2 – Identiteit van de Ondernemer
Rail Decor
Amersfoort - Nederland
E-mailadres:
info@raildecor.nl
BTW-nummer:
NL005149331B75
Kamer van Koophandel:
95342834
IBAN:
NL24INGB0108146537
SWIFT / BIC:
INGBNL2A
Onze klantenservice:
info@raildecor.nl
Artikel 3 – Toepasselijkheid
-
Deze Algemene Voorwaarden zijn van toepassing op elk aanbod van de Ondernemer en op iedere overeenkomst die op afstand wordt gesloten tussen de Ondernemer en de Consument.
-
Voordat een op afstand gesloten overeenkomst tot stand komt, zorgt de Ondernemer ervoor dat de tekst van deze Algemene Voorwaarden kosteloos en zo snel mogelijk beschikbaar wordt gesteld. Indien dit niet mogelijk is, zal de Ondernemer aangeven waar de Algemene Voorwaarden kunnen worden geraadpleegd en dat deze op verzoek kosteloos worden toegestuurd, vóór de totstandkoming van de overeenkomst.
-
Wanneer de overeenkomst op afstand elektronisch wordt gesloten, kan de tekst van deze Algemene Voorwaarden, in afwijking van het vorige lid, ook elektronisch beschikbaar worden gesteld aan de Consument, zodat deze op een eenvoudige manier kan worden opgeslagen op een duurzame gegevensdrager. Als dit niet mogelijk is, zal de Consument geïnformeerd worden over waar de Algemene Voorwaarden online kunnen worden ingezien en dat ze op verzoek kosteloos zullen worden toegestuurd, hetzij elektronisch of op een andere manier, voordat de overeenkomst wordt gesloten.
-
ndien er specifieke voorwaarden van toepassing zijn op bepaalde producten of diensten naast deze Algemene Voorwaarden, gelden de bepalingen in de voorgaande alinea’s eveneens. In geval van tegenstrijdige voorwaarden, heeft de Consument altijd het recht zich te beroepen op de voor hem/haar meest voordelige bepaling.
Artikel 4 – Het aanbod
-
Wanneer een aanbod een beperkte geldigheidsduur heeft of afhankelijk is van bepaalde voorwaarden, wordt dit duidelijk vermeld in het aanbod.
-
Het aanbod bevat een gedetailleerde en nauwkeurige omschrijving van de producten, digitale inhoud en/of diensten die worden aangeboden. De beschrijving is zodanig dat de Consument de producten of diensten goed kan beoordelen. Indien er afbeeldingen worden gebruikt, zijn deze een correcte en waarheidsgetrouwe weergave van het aanbod. Kennelijke fouten of vergissingen in het aanbod kunnen de Ondernemer niet binden.
-
Alle aanbiedingen bevatten voldoende informatie, zodat de Consument precies weet welke rechten en verplichtingen verbonden zijn aan de aanvaarding van het aanbod.
Artikel 5 – De overeenkomst
-
De overeenkomst komt tot stand zodra de Consument het aanbod aanvaardt en aan de bijbehorende voorwaarden is voldaan, tenzij anders bepaald in lid 4.
-
Indien de Consument het aanbod elektronisch accepteert, ontvangt hij onverwijld een elektronische bevestiging van de Ondernemer, waarin de ontvangst van de aanvaarding wordt bevestigd. Zolang deze bevestiging uitblijft, heeft de Consument het recht de overeenkomst te annuleren.
-
Wanneer de overeenkomst elektronisch wordt gesloten, neemt de Ondernemer de nodige technische en organisatorische maatregelen om de veiligheid van de elektronische gegevensoverdracht te waarborgen, en zorgt voor een veilige online omgeving. Bij elektronische betalingen neemt de Ondernemer passende beveiligingsmaatregelen om de betaling te beschermen.
-
Binnen de wettelijke grenzen heeft de Ondernemer het recht om te controleren of de Consument in staat is om aan zijn betalingsverplichtingen te voldoen en om relevante informatie in te winnen die van belang is voor het verantwoord aangaan van de overeenkomst. Indien de Ondernemer, op basis van deze informatie, twijfelt aan de uitvoering van de overeenkomst, kan hij gemotiveerd een bestelling weigeren of aanvullende voorwaarden stellen.
-
Voorafgaand aan de levering van het product, de dienst of de digitale inhoud zal de Ondernemer de volgende informatie verstrekken, schriftelijk of op een manier die de Consument eenvoudig kan opslaan:
a. Het adres van de Ondernemer waar de Consument terecht kan met klachten.
b. De voorwaarden en de procedure voor het uitoefenen van het herroepingsrecht, of een melding indien het herroepingsrecht niet van toepassing is.
c. Informatie over de beschikbaarheid van service na aankoop en garanties.
d. De prijs van het product, de dienst of de digitale inhoud inclusief belastingen, de leveringskosten en de betalings-, leverings- of uitvoeringswijze van de overeenkomst.
e. De voorwaarden voor opzegging van de overeenkomst, indien deze een duur van meer dan één jaar heeft of van onbepaalde duur is.
f. Het standaardformulier voor herroeping, indien de Consument het herroepingsrecht heeft.
-
Bij een duurovereenkomst geldt het bovenstaande alleen voor de eerste levering.
Artikel 6 – Herroepingsrecht
-
De consument heeft het recht om een aankoopovereenkomst voor een product zonder opgave van redenen te herroepen, binnen een bedenktijd van minimaal 14 dagen. De ondernemer kan de consument vragen naar de reden van de herroeping, maar is niet gerechtigd de consument te dwingen om zijn reden(en) te verstrekken.
-
De bedenktijd, zoals genoemd in lid 1, vangt aan op de dag van ontvangst van het product door de consument of een door de consument aangewezen derde (niet de vervoerder).
a. Als de consument meerdere producten in één bestelling heeft ontvangen, begint de bedenktijd op de dag waarop de consument of een door hem aangewezen derde het laatste product heeft ontvangen. De ondernemer kan een bestelling met verschillende levertijden weigeren, mits hij de consument voorafgaand aan het bestelproces duidelijk informeert.
b. Als het product uit meerdere zendingen of onderdelen bestaat, begint de bedenktijd op de dag dat de consument of een door hem aangewezen derde de laatste zending of het laatste onderdeel ontvangt.
c. Bij overeenkomsten voor regelmatige levering van producten gedurende een bepaalde periode, begint de bedenktijd op de dag van ontvangst van het eerste product door de consument of een door hem aangewezen derde.
Herroepingsrecht voor diensten en digitale inhoud:
-
De consument kan een overeenkomst voor diensten of een overeenkomst voor de levering van digitale inhoud, die niet op een fysieke drager is geleverd, binnen 14 dagen herroepen zonder opgave van redenen. De ondernemer kan de consument om een reden vragen, maar mag de consument niet verplichten deze op te geven.
-
De bedenktijd, zoals genoemd in artikel 3, start op de dag na het sluiten van de overeenkomst.
Verlengde bedenktijd:
-
Indien de ondernemer de consument niet de verplichte informatie over het herroepingsrecht heeft verstrekt, of het standaardformulier voor herroeping niet heeft verstrekt, wordt de bedenktijd verlengd tot 12 maanden na de oorspronkelijke bedenktijd, zoals bepaald in de voorgaande leden van dit artikel.
-
Als de ondernemer binnen de verlengde bedenktijd van 12 maanden de consument alsnog de vereiste informatie verstrekt, eindigt de bedenktijd 14 dagen na ontvangst van deze informatie door de consument.
Artikel 7 – Verplichtingen van de consument gedurende de bedenktijd
-
Tijdens de bedenktijd dient de consument het product en de verpakking zorgvuldig te behandelen. Het product mag enkel worden uitgepakt of gebruikt in de mate die nodig is om de aard, kenmerken en werking ervan te beoordelen. Dit houdt in dat de consument het product op dezelfde manier mag inspecteren en hanteren als in een fysieke winkel.
-
De consument is aansprakelijk voor enige waardevermindering van het product die ontstaat door een gebruik dat verder gaat dan het redelijkerwijs toegestane handelen zoals omschreven in lid 1.
-
De consument is niet verantwoordelijk voor waardevermindering van het product indien de ondernemer hem niet tijdig en volledig heeft geïnformeerd over het herroepingsrecht, zoals wettelijk verplicht, vóór het sluiten van de overeenkomst.
Artikel 8 – Uitoefening van het herroepingsrecht door de consument en kosten
-
Als de consument gebruik maakt van zijn herroepingsrecht, dient hij dit binnen de bedenktijd kenbaar te maken aan de ondernemer, bij voorkeur door het standaard herroepingsformulier in te vullen.
-
De consument moet het product zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen 14 dagen na de melding van herroeping, terugsturen of aan de ondernemer (of diens gemachtigde) overhandigen. Als de ondernemer aanbiedt het product zelf op te halen, is het niet nodig voor de consument om het zelf terug te zenden. De consument voldoet aan de termijn voor retourneren zolang het product voor het verstrijken van de bedenktijd is verzonden.
-
Bij retourzending dient het product, indien redelijkerwijs mogelijk, samen met alle geleverde accessoires, in originele staat en verpakking te worden teruggestuurd, volgens de duidelijke instructies van de ondernemer.
-
Het risico en de verantwoordelijkheid voor een correcte en tijdige uitoefening van het herroepingsrecht liggen bij de consument.
-
De consument is verantwoordelijk voor de kosten van het terugzenden van het product, tenzij de ondernemer niet heeft aangegeven dat deze kosten voor rekening van de consument komen, of indien de ondernemer zelf aangeeft de retourkosten op zich te nemen.
-
Als de consument zijn herroepingsrecht uitoefent nadat hij heeft gevraagd om de uitvoering van een dienst of de levering van gas, water of elektriciteit (die niet gereed is voor verkoop) tijdens de bedenktijd te starten, zal de consument een evenredig bedrag moeten betalen voor de geleverde prestaties tot het moment van herroeping, in verhouding tot de totale verplichtingen uit de overeenkomst.
-
De consument is verplicht de kosten te dragen voor de levering van water, gas of elektriciteit die niet gereed is voor verkoop in beperkte hoeveelheden, of voor de levering van stadsverwarming, indien:
a. de ondernemer hem niet heeft voorzien van de wettelijk vereiste informatie over het herroepingsrecht, de kostenvergoeding bij herroeping, of het standaardformulier voor herroeping, of
b. de consument niet uitdrukkelijk heeft verzocht om de levering van de dienst (zoals gas, water, elektriciteit of stadsverwarming) te starten tijdens de bedenktijd.
-
De consument is niet verplicht kosten te dragen voor de levering van digitale inhoud die niet op een fysieke drager is opgeslagen, als:
a. hij niet expliciet heeft ingestemd met de uitvoering van de overeenkomst vóór het einde van de bedenktijd,
b. hij niet heeft erkend dat hij zijn herroepingsrecht verliest door het geven van die toestemming, of
c. de ondernemer heeft nagelaten de toestemming van de consument voor de uitvoering van de overeenkomst vooraf te bevestigen.
-
De consument is geen kosten verschuldigd voor de levering van digitale inhoud die niet op een fysieke drager is opgeslagen, indien:
(vervolg van punt 8).
Artikel 9 – Verplichtingen van de ondernemer bij herroeping
-
Wanneer de ondernemer de mogelijkheid biedt om de herroeping elektronisch kenbaar te maken, zal hij onmiddellijk een ontvangstbevestiging sturen.
-
De ondernemer zal alle door de consument gedane betalingen, inclusief eventuele verzendkosten voor het geretourneerde product, zo snel mogelijk terugbetalen, maar uiterlijk binnen 14 dagen na ontvangst van de herroepingsmelding van de consument. De terugbetaling kan echter worden uitgesteld totdat het geretourneerde product is ontvangen of de consument kan aantonen het product te hebben teruggezonden, afhankelijk van wat zich het eerst voordoet. Dit geldt tenzij de ondernemer zelf aanbiedt het product op te halen.
-
De terugbetaling wordt uitgevoerd via de betaalmethode die de consument oorspronkelijk heeft gebruikt, tenzij de consument een andere betaalmethode goedkeurt. De terugbetaling is voor de consument kosteloos.
-
Indien de consument heeft gekozen voor een duurdere leveringsmethode dan de goedkoopste standaardoptie, is de ondernemer niet verplicht om de extra kosten van deze duurdere leveringsmethode te vergoeden.
Artikel 10 – Uitsluiting van het herroepingsrecht
-
Producten of diensten waarvan de prijs fluctueert op de financiële markten, waar de ondernemer geen controle over heeft, en waarvan de prijswijzigingen zich kunnen voordoen binnen de bedenktijd.
-
Overeenkomsten die tijdens een openbare veiling zijn gesloten. Een openbare veiling wordt gedefinieerd als een verkoopmethode waarbij de ondernemer producten, digitale inhoud of diensten aanbiedt aan de consument, die fysiek aanwezig is of de mogelijkheid heeft om persoonlijk aanwezig te zijn bij de veiling, geleid door een veilingmeester, waarbij de hoogste bieder verplicht is het aangeboden product, de inhoud of de dienst aan te schaffen.
-
Dienstenovereenkomsten voor de volledige uitvoering van een dienst, op voorwaarde dat: a. De uitvoering van de dienst begint met de uitdrukkelijke voorafgaande toestemming van de consument, en b. De consument erkent dat hij zijn herroepingsrecht verliest zodra de ondernemer de dienst volledig heeft uitgevoerd.
-
Dienstenovereenkomsten met betrekking tot accommodatie, indien de uitvoering binnen een bepaalde periode moet plaatsvinden en de dienst niet bedoeld is voor woondoeleinden, goederenvervoer, autoverhuur of catering.
-
Overeenkomsten die betrekking hebben op vrijetijdsbesteding, waarvoor een specifieke datum of periode van uitvoering is afgesproken in de overeenkomst.
-
Producten die op verzoek van de consument zijn vervaardigd op basis van specifieke eisen, en die niet geprefabriceerd zijn, maar op maat zijn gemaakt of speciaal voor de consument zijn geproduceerd.
-
Bederfelijke producten of producten met een beperkte houdbaarheid.
-
Verzegelde producten die om gezondheids- of hygiënische redenen niet kunnen worden geretourneerd, indien de verzegeling na de levering is verbroken.
-
Producten die door hun aard onherroepelijk zijn vermengd met andere producten na de levering.
-
Alcoholische dranken waarvan de prijs is vastgelegd op het moment van de overeenkomst, maar waarvan de levering pas na 30 dagen plaatsvindt, en waarvan de werkelijke waarde afhankelijk is van schommelingen op de markt waar de ondernemer geen invloed op heeft.
-
Verzegelde audio- of video-opnamen en software waarvan de verzegeling na de levering is verbroken.
-
Kranten, tijdschriften of magazines, met uitzondering van abonnementen daarop.
-
De levering van digitale inhoud die niet op een fysieke drager is geleverd, maar alleen als: a. De uitvoering is begonnen met de uitdrukkelijke toestemming van de consument, en b. De consument heeft verklaard dat hij zijn herroepingsrecht verliest door hiermee akkoord te gaan.
Artikel 11 – De prijs
-
Gedurende de geldigheidsduur van het aanbod, zoals vermeld, worden de prijzen van de aangeboden producten en/of diensten niet verhoogd, tenzij er veranderingen optreden in de btw-tarieven.
-
Afwijkend van het voorgaande, kunnen de prijzen voor bepaalde producten of diensten variabel zijn, afhankelijk van schommelingen op de financiële markten die buiten de controle van de Ondernemer vallen. In dergelijke gevallen zal het aanbod duidelijk aangeven dat de prijzen aan deze schommelingen onderhevig zijn en dat de vermelde prijzen slechts richtprijzen betreffen.
-
Prijsverhogingen binnen 3 maanden na het sluiten van de overeenkomst zijn alleen toegestaan wanneer deze voortvloeien uit nieuwe wet- en regelgeving.
-
Na 3 maanden na het sluiten van de overeenkomst kunnen prijsverhogingen alleen plaatsvinden indien dit expliciet in de overeenkomst is bedongen, en mits:
a. de verhoging het gevolg is van wijzigingen in wetgeving of andere bindende voorschriften, of
b. de Consument het recht heeft om de overeenkomst op te zeggen voor de datum waarop de prijsverhoging van kracht wordt.
-
Alle prijzen die bij het aanbod van producten of diensten worden vermeld, zijn inclusief btw.
Artikel 12 - Uitvoering van de overeenkomst en extra garantie
-
De Ondernemer garandeert dat de geleverde producten en/of diensten voldoen aan de voorwaarden van de overeenkomst, de specificaties zoals deze in het aanbod zijn weergegeven, en de redelijke eisen van bruikbaarheid en betrouwbaarheid. Tevens voldoet het product aan de geldende wet- en regelgeving op het moment dat de overeenkomst wordt gesloten. Indien van toepassing, garandeert de Ondernemer ook dat het product geschikt is voor een ander gebruik dan normaal gebruik, zoals specifiek overeengekomen.
-
Het aanbieden van een extra garantie door de Ondernemer, diens leverancier, fabrikant of importeur doet niets af aan de wettelijke rechten van de Consument. Deze rechten blijven volledig intact, zodat de Consument bij tekortkomingen in de uitvoering van de overeenkomst door de Ondernemer, gebruik kan maken van de wettelijke vorderingen die hem toekomen.
-
De term 'extra garantie' verwijst naar elke toezegging van de Ondernemer, leverancier, fabrikant of importeur, waarbij aan de Consument rechten worden verleend die verder gaan dan wat de wet vereist, in geval van een tekortkoming in de nakoming van de overeenkomst door de Ondernemer.
Artikel 13 - Levering en uitvoering
-
De Ondernemer zal uiterste zorg besteden aan het verwerken van bestellingen en het uitvoeren van productleveringen, evenals het zorgvuldig behandelen van verzoeken voor dienstverlening.
-
De levering van producten vindt plaats op het adres dat door de Consument aan de Ondernemer is opgegeven bij het plaatsen van de bestelling.
-
Tenzij anders afgesproken, zal de Ondernemer de geaccepteerde bestellingen zo snel mogelijk uitvoeren, doch altijd binnen een termijn van 30 dagen, met inachtneming van de bepalingen in Artikel 4 van deze Algemene Voorwaarden. Mocht de levering vertraging oplopen of als een bestelling slechts gedeeltelijk kan worden uitgevoerd, wordt de Consument hiervan binnen één maand na de bestelling op de hoogte gesteld. In dergelijke gevallen heeft de Consument het recht om de overeenkomst zonder kosten te annuleren en aanspraak te maken op schadevergoeding.
-
Na de ontbinding van de overeenkomst, zoals beschreven in het vorige lid, zal de Ondernemer de door de Consument gedane betaling binnen een termijn van maximaal 30 dagen na de ontbinding terugbetalen.
-
Het risico van verlies of schade aan de producten blijft bij de Ondernemer tot het moment van levering aan de Consument of aan een door de Consument aangewezen vertegenwoordiger, tenzij anders schriftelijk overeengekomen.
Artikel 14 - Duurovereenkomsten: duur, opzegging en verlenging
-
De Consument heeft te allen tijde het recht om een overeenkomst die voor onbepaalde tijd is afgesloten en betrekking heeft op de regelmatige levering van producten (zoals elektriciteit) of diensten, te beëindigen. Dit dient te gebeuren in overeenstemming met de geldende opzegregels en met een opzegtermijn die maximaal één maand bedraagt.
-
Een overeenkomst die voor bepaalde tijd is gesloten en betrekking heeft op de regelmatige levering van producten (zoals elektriciteit) of diensten, kan door de Consument te allen tijde worden opgezegd aan het einde van de overeengekomen periode. Dit gebeurt ook met inachtneming van de opzegregels en een opzegtermijn van maximaal één maand.
-
De Consument heeft in de gevallen zoals hierboven beschreven de mogelijkheid om de overeenkomst:
a. Op elk gewenst moment te beëindigen, zonder dat hij gebonden is aan een specifiek tijdstip of een bepaalde periode voor opzegging;
b. Op dezelfde wijze te beëindigen als de wijze waarop de overeenkomst oorspronkelijk is aangegaan;
c. Te allen tijde op te zeggen met dezelfde opzegtermijn die de Ondernemer voor zichzelf heeft bedongen.
Artikel 15 – Betaling
-
Tenzij anders is overeengekomen in de overeenkomst of de aanvullende voorwaarden, dient de Consument het verschuldigde bedrag binnen 14 dagen na afloop van de bedenktijd te voldoen. Is er geen bedenktijd van toepassing, dan geldt deze termijn van 14 dagen vanaf de datum waarop de overeenkomst is gesloten. In het geval van een dienstovereenkomst begint deze termijn te lopen vanaf de dag waarop de Consument de bevestiging van de overeenkomst ontvangt.
-
Bij de verkoop van producten aan de Consument mag een aanbetaling van meer dan 50% niet worden verlangd in de Algemene Voorwaarden. Indien een aanbetaling wel is overeengekomen, heeft de Consument geen recht op uitvoering van de bestelling of de dienst(en) totdat de overeengekomen aanbetaling volledig is voldaan.
-
De Consument is verplicht de Ondernemer zonder onredelijke vertraging op de hoogte te stellen van eventuele onjuistheden of fouten in de opgegeven betaalgegevens.
-
Wanneer de Consument zijn betalingsverplichtingen niet tijdig nakomt, en de Ondernemer hem daarop heeft gewezen, waarbij de Consument een aanvullende termijn van 14 dagen heeft gekregen om de betaling alsnog te voldoen, is de Consument verplicht om de wettelijke rente over het openstaande bedrag te betalen. Daarnaast heeft de Ondernemer het recht om buitengerechtelijke incassokosten in rekening te brengen. Deze kosten bedragen maximaal 15% over de eerste €2.500, 10% over de daaropvolgende €2.500 en 5% over de daaropvolgende €5.000, met een minimum van €40. De Ondernemer kan afwijken van deze bedragen en percentages, mits in het voordeel van de Consument.
Artikel 16 – Klachtenprocedure
-
De Ondernemer is verplicht een duidelijke en toegankelijke klachtenprocedure beschikbaar te stellen en zal klachten verwerken volgens de richtlijnen van deze procedure.
-
Indien de Consument klachten heeft over de uitvoering van de overeenkomst, dient hij deze volledig en gedetailleerd aan de Ondernemer voor te leggen, en dit binnen een redelijke termijn nadat hij de gebreken heeft geconstateerd.
-
De Ondernemer zal de ontvangen klachten binnen 14 dagen beantwoorden. Indien een klacht meer tijd nodig heeft voor behandeling, zal de Ondernemer binnen 14 dagen een ontvangstbevestiging sturen, samen met een indicatie van wanneer een gedetailleerd antwoord kan worden verwacht.
-
Indien de klacht niet op een redelijke wijze of binnen drie maanden na indiening kan worden opgelost, wordt het een geschil dat kan worden voorgelegd aan de daarvoor geldende geschillenregeling.
Artikel 17 – Geschillen
-
Alle overeenkomsten tussen de Ondernemer en de Consument waarop deze Algemene Voorwaarden van toepassing zijn, vallen uitsluitend onder Nederlands recht.
-
Geschillen die voortvloeien uit de totstandkoming of uitvoering van een overeenkomst met betrekking tot de levering van producten of diensten door de Ondernemer kunnen, conform de voorwaarden hieronder, worden voorgelegd aan de Geschillencommissie Webshop, gevestigd te Postbus 90600, 2509 LP, Den Haag (www.sgc.nl).
-
Een geschil kan enkel in behandeling worden genomen door de Geschillencommissie indien de Consument zijn klacht binnen een redelijke termijn aan de Ondernemer heeft voorgelegd.
-
Het geschil dient schriftelijk te worden ingediend bij de Geschillencommissie Webshop binnen drie maanden na het ontstaan van het geschil.
-
Indien de Consument besluit het geschil aan de Geschillencommissie voor te leggen, is de Ondernemer verplicht zich aan deze keuze te houden. Indien de Ondernemer het geschil voorlegt aan de Geschillencommissie, dient de Consument binnen vijf weken na schriftelijk verzoek van de Ondernemer kenbaar te maken of hij akkoord gaat met de behandeling door de Geschillencommissie, of dat hij het geschil door de bevoegde rechter wil laten behandelen. Indien de Consument niet binnen vijf weken reageert, mag de Ondernemer het geschil aan de bevoegde rechter voorleggen.
-
De uitspraak van de Geschillencommissie wordt gedaan in overeenstemming met de reglementen van de commissie en is bindend voor beide partijen.
-
De Geschillencommissie is niet bevoegd om een geschil te behandelen of zal de behandeling van het geschil staken als de Ondernemer uitstel van betaling heeft gekregen, failliet is verklaard, of zijn bedrijfsactiviteiten heeft beëindigd voordat de Geschillencommissie het geschil heeft behandeld en een definitieve uitspraak heeft gedaan.
-
Indien er naast de Geschillencommissie Webshop ook een andere door de Stichting Geschillencommissies voor Consumentenzaken (SGC) erkende of aangesloten geschillencommissie bevoegd is, wordt voor geschillen die voornamelijk betrekking hebben op verkoopmethoden of op afstand gesloten overeenkomsten bij voorkeur de Geschillencommissie Webshop Keurmerk gekozen. Voor andere geschillen zal de bevoegde commissie van de SGC of het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) worden ingeschakeld.
Artikel 18 - Aanvullende bepalingen of afwijkingen
Eventuele aanvullende bepalingen of afwijkingen van deze Algemene Voorwaarden mogen geen nadelige gevolgen hebben voor de Consument en dienen schriftelijk te worden vastgelegd. Deze moeten op een zodanige manier worden geregistreerd dat de Consument ze op een toegankelijke en duurzame wijze kan opslaan.